2 méter 70 centis harcsát fogott egy magyar horgász 2016-05-19

Elértük Vargát, aki elmondta, hogy a felvétel már szombat délelőtt készült, amikor négy tanú előtt megmérték, hogy pontosan mekkora az állat. A harcsa hossza 2 méter 70 centi, tömege ismeretlen, mert a mérleg 130 kilónál kiakadt - de Varga szerint nem sokkal lehet több, 130-140 kiló közé saccolja. "Fogalmam sincs, hogyan bírtam ezt betenni a csónakba" - mondta arra utalva, hogy egyedül volt, amikor a harcsa ráharapott a műcsalira.

Élő csalival fogtak már nagyobb harcsát (2 méter 73 centiset jegyez az IGFA nevű horgászszervezet), de műcsalis kategóriában szinte biztosan ez az új rekord. Illetve valószínűleg ez az eddigi legnagyobb szürkeharcsa, amit valaha pergetve fogtak. A pergetés azt jelenti, hogy a horgász egy vergődő kishal mozgását és vibrációját utánzó műcsalit (wobblert) húz a vízben, és így próbálja rávenni a ragadozó halakat, hogy harapjanak.

Vargának egyébként a peca az élete, horgásztúra-vezető, évek óta a Magyar horgász szakírója, és az első könyve is most fog megjelenni, és hát nem a keresztszemes hímzésről. Emellett van egy Facebook-oldala, a beszédes "Harcsák és wobblerek" címmel.

A harcsa egyébként jól van, a méricskélés után visszaengedték a vízbe.